Durant la campanya de promoció del seu nou disc, Almamy Dieme, agricultor i cantant de rap combatiu de la Casamance, va estar convidat per el Festival Esperanzah a participar en una taula debat sobre música per a la transformació social.

El Festival Esperanzah, és un reconegut festival cooperatiu que es fa cada any al Prat de Llobregat i que treballa amb diferents col·lectius i persones per mantenir viva la cultura transformadora, des d’una perspectiva anticaplista i amb la idea de crear espais culturals per totes les edats, gèneres i condicions.

Amb la col·laboració de la Fede.cat, el Festival Esperanzah oferia aquest mes d’octubre, diferents taules de debat que abordaven temàtiques diverses , que anaven des de l’avenç de l’extrema dreta, l’emergència climàtica, la cultura transformadora i els festivals amb consciència.

Pel què fa la taula sobre música transformadora es va posar el focus en la música en lluita, on es va parlar sobre el paper de la música i les lletres de les cançons com a mirall de la societat i com aquestes poden ser utilitzades per construir discursos i respostes des de la Pau, la no-violència i la justícia global.

La taula, comptava amb veus com Yezli Mic, rapera feminista d’El Salvador acollida amb el programa de defensors i defensores dels drets Humans, Masta Quba, rapera i activista de hip hop mexicà, Adala, cantant de reggae barceloní, la Otra, cantant madrilenya amb mirada crítica i Almamy K2Vie qui havia de portar el seu discurs sobre el seu rap combatiu de la Casamance.

En aquest intent d’aportar la visió de diferents artistes que fessin música transformadora des de diferents parts dle món, reflexant injustícies socials i construint nous ponts per la pau i la justícia, l’Almamy amb les seves cançons combatives i reivindicatives tenia un paper clau a la taula.

Malauradament però i com a paradoxa d’aquest sistema injust, la burocràcia i les pròpies polítiques discriminatives, van impedir que l’Almamy obtingués un visat per venir i la seva cadira a la taula del festival va quedar buida, en símbol de protesta.