Més de dos-cents nens i nenes varen participar el passat diumenge 26 de maig al primer torneig Kouyito, un torneig mixta de futbol que vol millorar les condicions socioeducatives dels infants de la zona rural del Bluf, al sud del Senegal.

La població rural de Tendouck, al Senegal, va viure aquest cap de setmana un esdeveniment socioesportiu sense precedents a la zona per el fet de que va poder reunir infants de diverses poblacions que des del mes d’octubre estan rebent una formació que connecta comunitat i educació.

Es tracta d’un projecte que vol aprofitar el potencial educatiu més enllà de l’escola i d’aquesta manera connectar espais, temps i persones per poder oferir més i millors oportunitats educatives a tots aquests nens i nenes que per culpa de la falta de recursos estan en desigualtat de condicions.

El projecte acompanya una iniciativa local que ja existeix a la regió amb l’objectiu de vetllar pel desenvolupament i el perfeccionament esportiu d’aquests infants, treballant valors com la igualtat de gènere i la inclusió. Però a la vegada aquesta formació és un espai de protecció d’aquests infants més vulnerables que afavoreix en el desenvolupament de les seves competències, reforça els seus hàbits saludables i contribueix positivament a la seva salut, a la motivació, i a la vinculació comunitària.

El torneig va comptar amb un gran èxit de participació ja que a banda dels 10 equips participants, les famílies i la comunitat es varen bolcar en acompanyar la iniciativa, en una jornada totalment festiva.

L’esdeveniment esportiu ha rebut el suport econòmic de Grup Gepork i la Fundació del Barça, que a més varen fer el lliurament de medalles i entrega de material esportiu. Finalment, després del torneig, es va oferir un dinar a tots els nens i nenes participants per fomentar la cohesió i la cooperació entre els diferents equips.

Però el projecte va més enllà i preveu en un futur poder crear una acadèmia de futbol per millorar les infraestructures esportives d’aquesta zona, reforçar tota aquesta missió socioeducativa i evitar així que els infants marxin a la capital empesos per clubs i falses expectatives on massa sovint són enganyats i on perden tot suport educatiu amb conseqüències que van des de l’abandonament escolar fins a la pèrdua total de seu entorn social i familiar.

L’Associació La Claqueta Social serà l’encarregada de plasmar en imatges tot l’ambient que es va generar en aquest primer torneig socioesportiu de la Casamance.